dd
Inspirujące Kobiety Sukcesu Oferta Custom Publishing/Public Relations
Magazyn Okazje w sklepie PrezesKa!
Uczta dla ciała i dla ducha – gruzińskie smaki w Twoim domu

Kuchnia gruzińska na dobre zagościła już w sercach Polaków. Coraz częściej wybieramy się na lunch do gruzińskich knajp i restauracji. W końcu kto z nas nie kocha chaczapuri albo chinkali? Jednak oprócz tego, że dania z okolic Kaukazu smakują wyśmienicie, to są jeszcze zdrowe i bogate w składniki odżywcze. Dzisiaj przedstawiamy przepis, na gruzińską przystawkę z pastą orzechową.

To danie zawiera mnóstwo zdrowych tłuszczów i białka, a jeszcze więcej przyjemności!

Składniki:
• 1kg bakłażana
• 300g orzechów włoskich
• 1 łyżka ajiki
• 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
• 20g świeżej kolendry
• 7 łyżek oleju
• sól i pieprz do smaku
• opcjonalnie żółty ser lub parmezan

Przygotowanie:
Bakłażana pokrój w grube plastry (ok. 3cm). Rozgrzej olej na patelni i ułóż bakłażana. Smaż pod przykryciem około 5 minut na średnim ogniu, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż przez kolejne 5 minut. W międzyczasie zmiel orzechy. Możesz zrobić to blenderem lub maszynką do mięsa. Do orzechów dodaj ajikę, ostrą paprykę oraz sól i pieprz, a następnie wymieszaj wszystko razem, aby powstała gładka masa.

Wyjmij usmażone bakłażany na talerz, a następnie posmaruj plastry przygotowaną masą orzechową i posyp kolendrą. Możesz również na wierzch dodać ulubiony ser i wstawić wszystko na kilka minut do piekarnika. Całość podawaj z półsłodkim winem, dobrze sprawdzi się białe, półsłodkie Telavuri od Marani.  Smacznego!

O Marani:
Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *