dd
Inspirujące Kobiety Sukcesu Oferta Custom Publishing/Public Relations
Magazyn Okazje w sklepie PrezesKa!
Letnie słodkości: sernik z rabarbarem

Latem, gdy słońce rozpieszcza nas swoimi promieniami, nie ma nic lepszego niż spotkania z przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich najbliższych wyjątkowym deserem, koniecznie sprawdź nasz przepis na przepyszny sernik z dodatkiem rabarbaru! 

Składniki: 

  • 4 łodygi rabarbaru
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 200g herbatników
  • 100g masła
  • 500g twarogu sernikowego
  • 100ml kwaśnej śmietany
  • 250g białej czekolady
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

W dużym rondlu umieść drobno pokrojony rabarbar, 1/3 szklanki cukru i sok pomarańczowy, a następnie doprowadź to wszystko do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż mieszanka zgęstnieje, a rabarbar stanie się miękki. Odstaw do ostygnięcia.

W małej misce połącz pokruszone drobno herbatniki i rozpuszczone masło. Wyłóż powstałą masę na dno wysmarowanej tłuszczem tortownicy (ok. 23 cm średnicy). Piecz w temperaturze 180 przez 7-9 minut, aż spód lekko się zarumienieni.

W dużej misce zmiksuj twaróg z pozostałym cukrem na gładką masę. Dodaj śmietanę, rozpuszczoną białą czekoladę, skrobię kukurydzianą, wanilię, sól i jajko. Miksuj aż do uzyskania gładkiej masy.

Połowę serowego nadzienia umieść na upieczonym spodzie. Na to wylej połowę sosu rabarbarowego. Zamieszaj obie warstwy za pomocą patyczka lub wykałaczki, tworząc na cieście szlaczki z rabarbaru. Wyłóż na to pozostałą masę serową, a następnie sos rabarbarowy i ponownie zamieszaj patyczkiem.

Tortownicę włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz sernik przez około 60-70 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika, odczekaj około 15 minut, a następnie nożem oddziel brzegi ciasta od ścianek tortownicy. Wyjmij sernik z tortownicy i studź go na kratce jeszcze przez około godzinę.

Tak przygotowany deser podawaj w towarzystwie gruzińskiego półsłodkiego białego wina Marani Telavuri.

O Marani:

Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *