dd
Inspirujące Kobiety Sukcesu Oferta Custom Publishing/Public Relations
Magazyn Okazje w sklepie PrezesKa!
Pomysły na świąteczne przepisy z produktami dżemowymi Herbapol

Wraz z nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia i towarzyszącymi im rozmowami na temat potraw wigilijnych, Herbapol przychodzi z propozycjami świątecznych dań i napojów, przygotowanych na bazie wybranych przetworów marki. 

Produkty Herbapol charakteryzują się tradycyjnym pochodzeniem i najwyższą jakością składników, z których powstają. Przywodzą na myśl smaki z dzieciństwa, ponieważ od lat zajmują stałe miejsce w polskich domach i stanowią podstawę wielu naszych ulubionych potraw. To ponadczasowe produkty, które łączą pokolenia. Z jednej strony są znane i lubiane przez nasze babcie i dziadków, z drugiej idealnie odpowiadają na aktualne trendy związane z lokalnością, naturalnością oraz świadomym wyborem.

Dżemy, powidła i konfitury Herbapol szczególnie sprawdzą się w czasie Świąt. Mogą zostać wykorzystane zarówno w daniach wytrawnych, takich jak różnorodne pasztety, jak i w słodkich deserach – jabłeczniku z bezą i kruszonką czy pierniczkach z powidłami. Będą także idealnym uzupełnieniem zimowych ogrzewających herbat i naparów. Załączone przepisy to gwarancja dobrego smaku, dzięki składnikom najwyższej jakości od marki Herbapol. Dzięki nim świąteczne gotowanie przyniesie wiele radości i wypełni dom pobudzającym apetyt zapachem ulubionych potraw.

Miękkie pierniczki w polewie czekoladowej z powidłami

Składniki na 30 sztuk:

Pierniczki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 100 g masła
  • 2 jaja
  • 3 pełne łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao i przyprawy do piernika
  • po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia oraz soli

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 czubate łyżki Powideł Węgierkowych Herbapol

Dodatkowo:

  • kolorowa posypka

Przygotowanie:

  • Masło roztopić z miodem, ostudzić.
  • Mąkę wymieszać z przyprawą, kakao, solą oraz sodą i proszkiem do pieczenia.
  • Jajka ubić z cukrem na jasną pianę, dodać śmietanę, ostudzone masło, wymieszać.
  • Do masy przesiać mąkę, połączyć.
  • Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (ciasto lekko się klei do dłoni więc warto co jakiś czas zwilżać je wodą), ułożyć na blaszce w odstępach od siebie, lekko spłaszczyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 20 minut.
  • W międzyczasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą wymieszać z powidłami.
  • Pierniczki zanurzać w polewie i udekorować posypką.

Jabłecznik z dżemem, bezą i kruszonką 

Składniki na 12 porcji:

Ciasto kruche:

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 2 słoiki Dżemu Jabłkowego Herbapol
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 4 białka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru)

Przygotowanie:

  • Z podanych składników zagnieć ciasto.
  • Kawałek ciasta (około 1/4 porcji) włóż do zamrażalnika, a resztę ciasta równo rozłóż na blaszce (wcześniej blaszkę 25 x 35 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką). Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz 15 minut.
  • W międzyczasie obierz jabłka, pokrój w cienkie plasterki, a następnie wymieszaj z dżemem i mąką ziemniaczaną.
  • Białko ubij z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsyp proszek budyniowy i delikatnie wymieszaj.
  • Na podpieczony spód wyłóż nadzienie z jabłek, ubitą pianę, a na koniec zetrzyj na tarce ciasto z zamrażalnika.
  • Piecz 20 minut. Krój po ostudzeniu.

Pasztet z wiśniami

Składniki na 10 porcji

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 1 słoik Konfitury wiśniowej Herbapol
  • 5 cebul
  • 330 ml słodkiej śmietany 30%
  • 4 jajka
  • 150 g bułki tartej
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • sól, pieprz, majeranek
  • olej do smażenia
  • mleko do namoczenia wątróbki ok. 1/2 litra

Przygotowanie

  • Wątróbkę umyj i mocz przez ok 1-2 godziny w mleku.
  • Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na małym ogniu do zezłocenia – nie przypalając.
  • Wątróbkę odsącz z mleka, przelej zimna wodą i usmaż na patelni na oleju, następnie zmiel na gładką masę.
  • Do wątróbki dodaj jajka, bułkę tartą, konfiturę, śmietanę, cebulę, miód i przyprawy.
  • Masę przełóż do keksówki.
  • Piecz w temperaturze 170oC przez 40-45 minut.

Rozgrzewający napar imbirowy

Składniki na 4 porcje

  • słoik konfitury Malinowej Herbapol
  • Imbir
  • Kora cynamonu
  • Goździki
  • Pomarańcza

Przygotowanie

  • Cztery talarki obranego korzenia imbiru zalej wrzątkiem w dużym dzbanku.
  • Dodaj małą laskę cynamonu, 2-3 goździki oraz skórkę z 1/4 pomarańczy.
  • Odstaw na ok. 20 min.
  • Napar rozcieńcz 1 l wrzątku i dodaj 2 łyżki Konfitury malinowej Herbapol.

***

„Herbapol-Lublin” S.A.

„Herbapol-Lublin” S.A. jest polską firmą branży spożywczej, która w ciągu ponad 70 lat obecności na naszym rynku ugruntowała swoją pozycję lidera. Zajmuje pierwsze miejsce w segmencie syropów owocowych, herbatek owocowych, ziołowych, czerwonych, funkcjonalnych, białych oraz drugie miejsce w kategorii herbat zielonych i dżemów.

„Herbapol-Lublin” S.A. to przede wszystkim znane na polskim rynku marki Herbapol i Big-Active. Na bogate portfolio firmy składają się produkty należące do kategorii herbat, produktów dżemowych, napojów
oraz syropów. W 2019 roku do portfolio firmy dołączyły produkty z linii BIO.

W 2017 roku firma zadebiutowała także w kanale HoReCa, wprowadzając na rynek dwie linie herbat: Breakfast i Premium.

W 2019 „Herbapol-Lublin” S.A. otrzymał m.in. Diament Forbesa dla najdynamiczniej rozwijających się firm w Polsce. W 2021 wybrane produkty po raz kolejny zostały wyróżnione nagrodą Kupców Polskich – Złoty Paragon oraz Hit Handlu. 

W 2020 roku firma zaistniała na rynku kosmetycznym wprowadzając markę naturalnych kosmetyków
i suplementów Herbapol Polana.

Więcej informacji znaleźć można na stronie www.herbapol.com.pl oraz www.herbapol-polana.com.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *