dd
Inspirujące Kobiety Sukcesu Oferta Custom Publishing/Public Relations
Magazyn Okazje w sklepie PrezesKa!
To jest pyszne! Satsivi, czyli indyk w sosie orzechowym

Gruzińskie Boże Narodzenie obchodzone jest 7 stycznia. Menu, które gości na stołach, jest zróżnicowane i zależy od regionu Gruzji. Jedną z propozycji jest satsivi, czyli indyk w sosie orzechowym, popularny w regionach Imeretii, Gurii i Megrelii.

Składniki:

  • 1 indyk
  • 1 kg orzechów włoskich
  • 3 cebule
  • 1/4 łyżeczki szafranu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki suszonej kolendry
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, czerwona papryka – do smaku
  • garść owoców granatu

Przygotowanie:

Indyka umyj, włóż do garnka, zalej wodą, dodaj trzy ząbki czosnku, jedną cebulę oraz gałązki świeżej kolendry. Mięso gotuj, aż stanie się miękkie, a następnie indyka pokrój na duże kawałki, oddzielając mięso od kości.

Zmiel orzechy włoskie 2-3 razy w maszynce do mielenia. Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na maśle. Do miski włóż rozdrobnione orzechy i dodaj cynamon, suszoną kolendrę, szafran i przeciśnięte przez wyciskarkę 3 ząbki czosnku. Tak powstałą masę orzechową ugniataj ręcznie, aby wycisnąć z niej olej, który następnie odlej do miseczki. Do masy dodaj podsmażoną cebulę i pół szklanki powstałego wcześniej bulionu z indyka. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj więcej bulionu – sos orzechowy powinien mieć konsystencję śmietany. Wlej masę do rondelka i gotuj przez 5-10 minut, a następnie włóż do niej kawałki kurczaka. Doprowadź danie ponownie do wrzenia i zdejmij je z ognia. Satsivi możesz podawać skropione odlanym wcześniej olejem z orzecha włoskiego i posypane owocami granatu.

Danie to idealnie będzie komponować się na świątecznym stole wraz z wytrawnym białym winem Marani Rkatsiteli Chardonnay.

O Marani:

Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *