dd
Inspirujące Kobiety Sukcesu Oferta Custom Publishing/Public Relations
Magazyn Okazje w sklepie PrezesKa!
To jest pyszne! Czachobili, czyli aromatyczna gruzińska potrawka z kurczakiem

Gruzja słynie nie tylko z niezwykłej gościnności, ale również z przepysznej, aromatycznej kuchni. Na stołach królują chaczapuri, chinkali oraz dobre wino. Jedną z mniej znanych, ale wartych spróbowania gruzińskich potraw, jest czachobili.

Czachobili to kurczak z ziołami, podawany w sosie na bazie pomidorów. Często spotykany jest również w postaci zupy. To danie nie tylko jest banalnie proste w przygotowaniu, ale również smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • 600g piersi z kurczaka
  • 6 pomidorów
  • 4 średnie cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 40g masła
  • Świeże zioła: bazylia,

kolendra, pietruszka

  • Szczypta pieprzu cayenne
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka dokładnie umyj, a następnie pokrój ją na grube kawałki. Na dużej patelni rozpuść masło i przesmaż kawałki kurczaka, aż delikatnie zarumienią się z każdej strony. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Pomidory obierz je ze skórki, a następnie pokrój w grubą kostkę. Dodaj na patelnię, wraz z pokrojoną w kostkę papryką. Duś potrawę do momentu, aż pomidory zmiękną. Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj go drobno i dodaj na patelnię. Następnie wlej do dania szklankę wody i duś do momentu, aż kurczak będzie gotowy (ok. 5 minut). Na koniec dodaj przyprawy do smaku i posyp danie posiekanymi świeżymi ziołami.

Czachobili najlepiej podawać z gruzińskim chlebkiem puri oraz w towarzystwie czerwonego półwytrawnego gruzińskiego wina Marani TELAVURI.

O Marani:

Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *