dd
Inspirujące Kobiety Sukcesu Oferta Custom Publishing/Public Relations
Magazyn Okazje w sklepie PrezesKa!
Bazylia – poznaj jej preferencje, aby przez cały sezon móc korzystać z aromatycznych liści

Bazylia to jedno z najpopularniejszych ziół uprawianych w przydomowych ogródkach. Coraz częściej sadzona jest także w doniczkach. Ceniona jest nie tylko za swój niezwykły smak, ale także za właściwości lecznicze i walory smakowe. Warto poznać jej preferencje, aby przez cały sezon móc korzystać z jej aromatycznych liści.

Właściwości bazylii

Bazylia, oprócz doskonałych walorów smakowych ma także właściwości lecznicze. Można ją stosować przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, nie tylko ułatwia bowiem trawienie, ale także działa przeciwbakteryjnie i antypasożytniczo. Napary i odwary z jej liści są polecane przy niestrawności i wzdęciach, dobrze pobudzają także apetyt. Bazylia łagodzi również stany zapalne gardła i przeziębienia. Ze względu na swoje właściwości uspokajające jest stosowana także pomocniczo w leczeniu stanów lękowych i depresji. Dzięki swojemu działaniu ściągającemu i odkażającemu bazylia jest obecna w składzie wielu maści ułatwiających gojenie ran oraz łagodzących miejsca po ukąszeniach owadów.

Wybór stanowiska i przygotowanie miejsca pod uprawę

Stanowisko dla bazylii powinno być dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o żyznym, dobrze przepuszczalnym podłożu. Glebę pod jej uprawę dobrze jest spulchnić i nawieźć kompostem. Podłoże powinno być zasobne w próchnicę i składniki pokarmowe. Warto jednak wiedzieć, że bazylia nie toleruje nawożenia świeżym obornikiem.

Wysiew nasion i przygotowanie rozsady

Bazylię możemy uprawiać z uprzednio przygotowanej rozsady lub wysiewać nasiona bezpośrednio do gruntu około połowy maja. Aby samodzielnie uzyskać sadzonki, należy wysiać nasiona w inspekcie na przełomie marca i kwietnia, umieszczając je na głębokości od 0,5 cm do 1 cm. W okresie wschodów trzeba zadbać o odpowiednią temperaturę powietrza, która powinna mieścić się w przedziale 20-25ᵒC. Bardzo ważne jest także to, aby zapewnić siewkom stałą wilgotność podłoża. Kiedy sadzonki osiągną ok. 15 cm wysokości, należy przyciąć ich wierzchołki. Dzięki temu będą się lepiej rozkrzewiały. Na stałe miejsce w ogrodzie bazylie możemy przenieść po ostatnich wiosennych przymrozkach, czyli około połowy maja, kiedy temperatura powietrza nie spada już poniżej 5ᵒC. Ważne jest także to, aby zachować odpowiednie odległości pomiędzy poszczególnymi roślinami. Najlepiej pozostawić odstępy około 30-45 cm, pozwoli to sadzonkom odpowiednio się rozkrzewić. Jeśli będą miały zbyt mało miejsca, wytworzą mniej cennych liści. Wcześniej także zakwitną. Tutaj znajdziesz: ofertę na nasiona bazylii.

Pielęgnacja

Bazylia lubi wilgotne podłoże, ale powinniśmy uważać, aby nie było zbyt mokre, ponieważ wówczas szybko zaczną gnić jej korzenie. Latem, podczas upałów, podlewamy ją codziennie, najlepiej wieczorem lub rano. Unikamy przy tym moczenia liści. Wodę najlepiej wlewać bezpośrednio do podłoża. Bazylia nie wymaga intensywnego nawożenia. W naszych warunkach klimatycznych uprawiana jest bowiem jako roślina jednoroczna, o krótkim okresie wegetacyjnym. Jeśli zatem dobrze przygotujemy podłoże pod jej uprawę, nie musimy jej zasilać.

Zbiór

Jeśli zamierzamy używać świeżych liści bazylii, możemy zacząć je zbierać już w lipcu, pamiętając przy tym, aby w pierwszej kolejności wycinać dolne liście. Warto także systematycznie usuwać tworzące się kwiatostany. Liście bazylii będą miały znacznie mocniejszy aromat, jeśli nie dopuścimy do kwitnienia. Roślina będzie także lepiej się rozkrzewiała, nie tracąc całej energii na produkcje kwiatów, a potem nasion. Nie należy przy tym obawiać się, że zahamuje ona swój wzrost, stanie się dokładnie odwrotnie, ponieważ bazylia ma doskonałe zdolności regeneracyjne. Jeśli zatem nie obetniemy wszystkich jej liści, będzie się rozrastała przez cały sezon. Nadmiar liści, których nie zużyjemy w świeżej postaci, możemy zasuszyć. Zbiór z przeznaczeniem na susz, najlepiej przeprowadzić w sierpniu. Pamiętajmy przy tym, żeby suszyć zioła zawsze w cieniu, aby nie straciły swoich cennych właściwości.

Więcej informacji: https://sklep-nasiona.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *